Smartclub
Image default
Banen en opleidingen

Hoe salarisverwachtingen correct te formuleren

werk zoeken

Waarom is het erg om verkeerd te zijn met het verwachte salaris?

Alle verwachtingen maken ons kwetsbaar. Als de situatie hardop moet worden geuit, dan dubbel kwetsbaar. Misvattingen over wat het salaris zou moeten zijn, leiden ertoe dat:

je wordt niet uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken (of wel, maar minder vaak dan je verdient op basis van ervaring en professionaliteit);
je kunt niet worden ingehuurd door het “bedrijf van (je) dromen” (je kunt het niet betalen);
onderhandelingen over werk en loon worden ingewikkeld en vertraagd;
de vereisten voor u in de fase van het dienstverband nemen exponentieel toe (u zult akkoord moeten gaan met een breder scala aan verantwoordelijkheden en onderweg veel moeten leren).

Als je akkoord moet gaan met een salaris dat lager is dan het salaris dat je hebt ingespeeld, dan loop je het risico op een snelle burn-out en een onderschat gevoel.
Indirecte signalen dat u de verwachtingen aan het verlagen bent

Als je akkoord moet gaan met een salaris dat lager is dan het salaris dat je hebt ingespeeld, dan loop je het risico op een snelle burn-out en een onderschat gevoel. Bij overschatte verwachtingen is alles duidelijk: als het gewenste cijfer in het cv wordt vermeld, zijn er minder vacatures dan we zouden willen, en zelfs minder dan statistisch mogelijk. Dus voor 30-40 cv’s die zijn verzonden met relevante ervaring en vaardigheden, zijn er gemiddeld 2-3 uitnodigingen voor een interview. Maar het komt ook voor dat je de salarislat te laag legt.

Beoordeel de “salarisvork”

In de regel hebben vacaturesites filters, ook op salarisniveau. Gebruik deze filters als markers: kijk hoeveel openstaande posities er zijn op verschillende financiële “vorken”. Hoe meer vacatures – hoe meer kansen om in deze vork te komen. Hoe minder er zijn, hoe groter de interesse van werkzoekenden (en concurrentie voor elke vacature!). Zie je het gewenste bedrag helemaal niet, dan ontvang je een salaris “boven de markt”. Een competente “verpakking” van uw vaardigheden en ervaring zal u helpen om naar meer te streven .

Vergelijk de salarisverwachtingen van concurrenten

Elke baanzoeksite, samen met de publicatie van vacatures, geeft de sollicitant de mogelijkheid om zijn cv te plaatsen. Hierdoor kunt u de samenvatting van de “concurrenten” zien. De service zal u natuurlijk niet de volledige informatie tonen, aangezien het downloaden van het volledige cv een betaalde functie is. Maar je kunt wel zien welk onderdeel je nodig hebt (meest recente werkervaring en salarisniveau op dezelfde plek). Velen geven hun salaris niet op hun cv aan – en ze doen het goed, omdat ze dan met bedrijven kunnen onderhandelen. Maar er zijn er die fundamenteel hun eigen lat leggen. Door hen kun je navigeren. Dit zijn natuurlijk onnauwkeurige cijfers. Alleen een branchedeskundige of loopbaanadviseur kan uw waarde persoonlijk inschatten.

Overweeg branchespecificaties

Functies, en daarmee een lijst van taken en verantwoordelijkheden, kunnen hetzelfde klinken, maar de salarissen verschillen van bedrijfstak tot bedrijfstak. Dit is belangrijk om te overwegen als u voor uzelf naar een nieuw gebied verhuist zonder de functionaliteit te wijzigen. De industrieën waar de salarissen over het algemeen hoger zijn, zijn dus IT, productie, e-commerce, bijna-staatsbedrijven, digitale transformatie, nieuwe technologieën. “

Uw waarde op de arbeidsmarkt wordt verhoogd door:

gespecialiseerde ervaring,
gespecialiseerd onderwijs, evenals een tweede hoger onderwijs, certificaten en diploma’s die u hebt gevolgd van korte cursussen over actuele kwesties van uw specialiteit,
kennis van eenandere taal (als dit echt nodig is tijdens het werk – of voor de toekomst).

Vind mensen van bedrijven die voor u interessant zijn op sociale media

Haal het meeste uit de voordelen van onze tijd (en sociale media). Natuurlijk zal geen verstandig persoon op zijn bladzijde rechts en links advies geven aan vreemden, vooral als u om dit advies vraagt ​​of zich uitdagend gedraagt. Voordat u met een vraag contact opneemt met een specialist van een bedrijf waarin u geïnteresseerd bent, moet u hem als vriend toevoegen, de berichten lezen, begrijpen waar de persoon dol op is en “contact leggen”. Het is raadzaam om ervoor te zorgen dat u in ruil daarvoor als vriend wordt toegevoegd.

Onthoud dat de persoon die je nodig hebt niet verplicht is om je te adviseren, en dat sociale netwerken voor de meeste mensen nog steeds een persoonlijke ruimte zijn. Formuleer een kort maar informatief bericht en stel aan het einde een vraag. Twee of drie zinnen zijn genoeg van een expert; je moet niet lang de tijd nemen voor een vreemde. Als er niets op reageert, wanhoop dan niet en wees niet beledigd. Blijf communiceren in de professionele gemeenschap en zoek naar interessante mensen.

Vraag HR-professionals

Er zijn sociale mediagroepen voor HR’s, recruiters, talentzoekers en loopbaanadviseurs. Stel een vraag over het salaris als de groepsregels het toelaten. Zorg ervoor dat u belangrijke variabelen verduidelijkt die het antwoord kunnen beïnvloeden, zoals werkgebied of specifieke ervaring. Waarschijnlijk zullen ze u antwoorden.

 

https://www.vindazo.be