Smartclub
Image default
Gezondheid

Verzwaringsdeken kopen? Koopgids 2021

Verzwaringsdeken kopen?

De meeste mensen vinden het troostend om in bed en onder de dekens te kruipen. Maar voor sommige mensen kan het extra troostend zijn om een verzwaringsdeken te gebruiken die druk op hun lichaam uitoefent. Er zijn aanwijzingen dat dit soort dekens, wanneer ze op de juiste manier worden gekozen, hormoonspiegels in het lichaam kunnen bevorderen die een betere slaap kunnen bevorderen. Zowel voor het comfort als voor de gezondheid is de belangstelling voor verzwaarde dekens de laatste jaren dan ook sterk toegenomen. 

Wat is een verzwaringsdeken?

Zoals je uit de naam misschien al hebt op kunnen maken is een verzwaringsdeken, makkelijk gezegd, een verzwaarde deken. De vulling van de deken is verzwaard, waardoor je een subtiele druk ervaart in bed. Zo ontspan je sneller en kan je uiteindelijk beter én dieper slapen.

Zowel volwassenen als kinderen kunnen verzwaringsdekens gebruiken, hoewel ze misschien niet geschikt zijn voor sommige volwassenen en voor jongere kinderen. In deze gids, zullen we onze top picks voor de beste verzwaarde dekens voor volwassenen en voor kinderen aanbevelen. We bespreken ook het concept achter verzwaarde dekens, hun belangrijkste kenmerken, en de belangrijkste overwegingen om in gedachten te houden wanneer u begint met winkelen.

Wat zijn de voordelen van een verzwaringsdeken?

Een betere nachtrust is een groot voordeel van een verzwaringsdeken. Door de techniek ‘Deep pressure stimulation’, zou je beter moeten slapen, omdat het een veilig en ontspannen gevoel oproept. Je zou het kunnen vergelijken met het effect van een stevige knuffel. Doordat je beter gaat slapen, heeft het nog vele andere voordelen, zoals: overdag scherper en alerter zijn, vrolijker en positiever zijn, sneller in slaap vallen, een betere concentratie hebben en meer controle over je gewicht.

Hoe wordt een verzwaarde deken gemaakt?

Zoals de naam al doet vermoeden, is dit type deken gevuld met schijfjes, polykorrels, glas, of polypropyleen plastic kralen. U zult merken dat sommige verzwaarde dekens gemaakt zijn van zachter materiaal zoals ademend katoen om te lijken op een traditioneel dekbed. Het gebruik van verzwaarde dekens bij baby’s en kleine kinderen wordt niet aanbevolen. Experts raden aan de richtlijnen voor veilig slapen van de American Academy of Pediatrics te volgen.

Hoe werken verzwaarde dekens?

Naast de vraag: “Wat is een verzwaarde deken?” is de volgende vraag: Hoe werken ze? Een verzwaarde deken, ook wel zwaartekrachtdeken genoemd, wordt vaak gebruikt door ergotherapeuten voor patiënten tijdens sensorische integratietherapie.

Het wordt typisch gebruikt bij het helpen verlichten van de symptomen van autisme, sensorische verwerkingsstoornis, angst, evenals depressie.

Hoe zwaar moet een verzwaringsdeken zijn?

Je wil dat het gewicht van de verzwaringsdeken afgestemd is op jouw lichaam; daar gaan wij voor zorgen. Maar waarom is dat belangrijk? 

Wanneer je deken te zwaar is kan het een benauwend effect hebben, maar is de deken te licht; dan merk je niks van de effecten van de deken. Gelukkig is er een makkelijke vuistregel om te weten hoe zwaar je deken moet zijn. Dit onderzoek toont aan dat je verzwaringsdeken rond de 10% van je lichaamsgewicht mag wegen.

3 punten om op te letten bij het kopen van een verzwaringsdeken

Er zijn veel aanbieders op de markt als je een verzwaringsdeken overweegt te kopen. Daarom is het belangrijk om de kwaliteit te kunnen beoordelen. Sommige verkopers van verzwaarde dekens informeren je bijvoorbeeld niet over het belang van het gewicht van de deken ten opzichte van je lichaamsgewicht..  

Waar op te letten?

  • Een verzwaarde deken hoort 5-10% van je lichaamsgewicht te zijn.
  • Zorg dat de deken niet naast het bed komt te hangen.
  • De keuze van het vulmiddel: natuurlijke-, afgezet tegen niet natuurlijke vulling.

Hoe helpen verzwaarde dekens bij het slapen?

Technisch gezien hebben alle dekens een gewicht, maar met verzwaarde dekens verwijzen we naar een specifiek ontwerp dat extra gewicht in de binnenkant van de deken inbouwt. Het totale gewicht varieert meestal van 5 tot 30 pond, met vele stappen daartussen. Hierdoor zijn ze over het algemeen aanzienlijk zwaarder dan andere dekens en dekbedden. Dit extra gewicht wordt gewoonlijk aan de deken toegevoegd door speciale materialen die deel uitmaken van de vulling (het materiaal binnenin). Kralen gemaakt van plastic en/of glas zijn de meest voorkomende soort vulling voor verzwaarde dekens.

 

Hoe kunnen verzwaarde dekens de slaap verbeteren?

Men gelooft dat de belangrijkste manier waarop een verzwaarde deken bijdraagt tot de slaap is door het lichaam aan te moedigen hormonen te produceren die geassocieerd worden met een diepere en gezondere slaap. Het gevoel dat wordt veroorzaakt door een verzwaarde deken staat bekend als aarding, wat verwijst naar hoe de verhoogde druk je contact met het bed versterkt. Er zijn aanwijzingen dat aarden het cortisolniveau in het lichaam kan verlagen. Cortisol is een stressgerelateerd hormoon dat de slaap kan verstoren als het later op de avond of ’s nachts wordt aangemaakt. Aarden kan het melatonineniveau verhogen, wat het lichaam helpt om op zijn gemak in slaap te vallen. Hoewel het melatonineniveau normaal gesproken begint te stijgen als de nacht valt, produceren sommige mensen minder melatonine, waardoor het moeilijker wordt om in bed te komen, en dat is waar een verzwaarde deken nuttig kan zijn. De aarding van een verzwaard deken kan ook gewoon helpen om je comfortabel en op je gemak te voelen. Dit kan het gevolg zijn van de productie van bepaalde hormonen, zoals dopamine, serotonine, en oxytocine. Voor sommige mensen kan een verzwaarde deken een gevoel van gemak en ontspanning opwekken dat bevorderlijk is voor het in slaap vallen en in slaap blijven. Vanwege de manier waarop verzwaarde dekens het niveau van sommige van deze “gelukshormonen” kunnen verhogen, zijn er aanwijzingen dat ze nuttig kunnen zijn voor mensen met aanzienlijke stress, angst, autisme spectrum stoornis (ASS), en depressie.

Wie mag geen verzwaarde deken gebruiken?

Verzwaarde dekens zijn niet ontworpen om door iedereen gebruikt te worden. In feite zijn er specifieke groepen van mensen die over het algemeen geen verzwaarde deken zouden moeten gebruiken, tenzij geadviseerd door een arts of gezondheidsdeskundige. Deze groepen zijn onder andere:

Kinderen jonger dan 8 jaar: het gebruik van verzwaarde dekens bij kinderen jonger dan 8 jaar wordt beschouwd als een potentieel veiligheidsrisico. Daarom mogen jonge kinderen alleen een verzwaarde deken gebruiken als dit wordt aanbevolen door een arts die de voordelen en risico’s kan beoordelen en advies kan geven over het geschikte gewicht.

Mensen die last hebben van opvliegers: sommige verzwaarde dekens kunnen het vasthouden van warmte gedurende de nacht verhogen, dus mensen die te maken hebben met opvliegers, zoals veel vrouwen in de menopauze, kunnen afgeraden worden om een verzwaarde deken te gebruiken.

Mensen met cardiovasculaire problemen: een verzwaarde deken kan de bloedsomloop beïnvloeden, dus mensen met hart- of andere cardiovasculaire problemen kunnen risico’s lopen bij het gebruik ervan.

Mensen met ademhalingsproblemen: net als bij cardiovasculaire problemen kan het extra gewicht de ademhaling beïnvloeden, dus mensen met ademhalingsproblemen moeten op hun hoede zijn voor het gebruik van een verzwaarde deken.

Mensen met claustrofobie: het extra gewicht kan onaangenaam aanvoelen voor mensen die te maken hebben met claustrofobie of soortgelijke aandoeningen.

In al deze gevallen is het het belangrijkst om met een arts te overleggen voordat u een verzwaard deken koopt of gebruikt. In sommige situaties kan een verzwaarde deken nog steeds veilig zijn om te gebruiken, maar alleen onder het advies en toezicht van een arts.

Kunnen verzwaarde dekens helpen bij angst?

Het is nog maar de vraag of een verzwaard deken echt werkt, maar het komt erop neer dat het een kalmerende strategie kan zijn bij angst, stress en slapeloze nachten. Het gelijkmatig verdeelde gewicht van de deken is een vorm van “diepe druk stimulatie,” wat volgens Michael Breus, alias de Slaapdokter, hetzelfde zachte gevoel is dat je krijgt als je wordt geknuffeld of gemasseerd. (Als je het ons vraagt, is het net zoiets als een grote pluizige kat die in je schoot zakt).

“Uit onderzoek blijkt dat stimulatie met diepe druk de activiteit van het sympathische zenuwstelsel van het lichaam vermindert – dat is het systeem dat alertheid en waakzaamheid bevordert en reageert op stressvolle stimuli. Het is de vecht-of-vluchtdivisie van het zenuwstelsel,” zegt Breus. “Tegelijkertijd verhoogt stimulatie met diepe druk de activiteit van het parasympathische zenuwstelsel, dat ook wel het ‘rust- en verteringssysteem’ wordt genoemd. Wanneer het wordt geactiveerd, verlaagt het de hartslag en de bloeddruk en verhoogt het de ontspanning en het gevoel van kalmte.”

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van verzwaarde dekens?

Wanneer je kijkt naar de verzwaarde dekens op de markt, zijn er een paar verschillende ontwerpelementen die je zult tegenkomen. In dit hoofdstuk worden ze aan u voorgesteld om u te helpen een beter geïnformeerde consument te zijn.

  • Gewicht. De meeste gewatteerde dekens hebben een vermeld gewicht, en dit kan variëren van 5 pond tot 30 pond, meestal in stappen van 5 pond. Sommige bieden ook aanpasbare gewichten die normaal bereikt worden door de deken om te vouwen en in feite het gewicht te verdubbelen.
  • Behoud van vorm. Om een constante druk te kunnen uitoefenen, moet het materiaal in de deken op zijn plaats blijven en niet te veel samengeklonterd raken. Er zijn een handvol manieren waarop de dekenfabrikanten dit proberen te bereiken, onder meer door gebruik te maken van speciale stiksels of materialen die beter op hun plaats blijven.
  • Maat. Gewatteerde dekens vallen meestal in één van de twee maten die overeenkomen met een volwaardig of queensize bed; over het algemeen zijn gewatteerde dekens echter langer en breder dan veel standaard dekbedden of dekbedden.
  • Vulmateriaal. De meest populaire stijl van verzwaarde dekens gebruikt kralen die gemaakt zijn van glas of plastic (en soms beide) als het binnenmateriaal. 
  • Dekking. Sommige gewatteerde dekens worden verkocht zonder een hoes, terwijl anderen worden geleverd met een hoes al bevestigd. Materialen gebruikt in de hoes kunnen zachter, warmer, of meer ademend zijn, en het selecteren van een hoes materiaal dat past bij uw voorkeuren kan helpen ervoor te zorgen dat u geniet van het gevoel van uw gewogen deken. Veel verzwaarde dekens hebben ook haken of lussen om ze aan een hoes te bevestigen en niet in de knoop te raken terwijl je slaapt.

Wat is het juiste gewicht voor een verzwaringsdeken?

De meest gangbare aanbeveling is dat een verzwaard deken tussen de 5 en 10% van het lichaamsgewicht van een persoon moet wegen. De meeste mensen neigen naar een gewicht dichter bij 10%. Dus voor iemand die 75 KG weegt, is een 8 KG verzwaarde deken waarschijnlijk de beste keuze.

Waarop kies je het beste verzwaarde deken?

Op Slaapwijsheid hebben we inmiddels 50 verzwaarde dekens getest. Hieronder staan de punten waarop je moet letten om een goed verzwaringsdeken te kopen:

Leeftijd van de gebruiker: als je op zoek bent naar een verzwaringsdeken voor een kind, zul je moeten kijken naar producten die bedoeld zijn voor deze leeftijdsgroep. Zoals je zou vermoeden, zijn gewatteerde dekens voor kinderen meestal kleiner en lichter dan die voor volwassenen.

Gewicht van de gebruiker: zoals vermeld in de vorige sectie, kunt u het gewicht van de persoon die de deken zal gebruiken gebruiken gebruiken om ervoor te zorgen dat u het juiste gewicht kiest. Een algemene richtlijn is ongeveer 10% van het lichaamsgewicht.

Grootte van de gebruiker en zijn bed: u wilt er zeker van zijn dat u een deken krijgt die past bij uw lichaam en uw bed, dus let naast het gewicht ook op de grootte van de deken.

Temperatuurregeling: sommige dekens hebben meer ademende of verkoelende materialen, wat belangrijk voor u kan zijn als u de neiging hebt warm te slapen en u zich zorgen maakt over oververhitting door een zwaardere deken.

Aanvoelen van de hoes: als u van een zachter of gladder gevoel houdt, is een microfiber of ander zacht hoesmateriaal een belangrijke overweging. Als u een deken zonder hoes koopt, kan dit u meer flexibiliteit geven bij het kiezen van een hoes met een gevoel dat u prettig vindt.

Kleur en ontwerp: veel gewichten dekens hebben zeer eenvoudige ontwerpen en kleuren voor hun covers, terwijl anderen zijn tweekleurig of hebben meer uitgewerkte ontwerpen.

Wasbaarheid: als je gewend bent om regelmatig je dekbedovertrekken te wassen, dan kan het kopen van een gewichtsdeken met een afneembare en machine wasbare hoes een prioriteit zijn. Sommige dekens mogen alleen chemisch gereinigd worden.

Slaaptest: je bent misschien sceptisch of een verzwaarde deken echt comfortabel voor je zal zijn en of het waarschijnlijk je slaap zal verbeteren. Gelukkig bieden veel bedrijven die verzwaarde dekens verkopen een proefslaapregeling aan, wat betekent dat u de deken gedurende een bepaalde periode kunt gebruiken – normaal 30 dagen – en hem kunt terugsturen tegen volledige terugbetaling als hij niet bevalt. De meeste aankopen op Amazon, bijvoorbeeld, zullen komen met deze 30-dagen terugkeer venster.

Reputatie van de verkoper: u kunt mogelijk verzwaarde dekens vinden die te koop worden aangeboden door particulieren tegen prijzen die lager zijn dan die van veel van de meer bekende merken op de markt. Hoewel dit uitstekende producten kunnen zijn, hebben ze meestal niet dezelfde staat van dienst, dus het kan moeilijker zijn om hun kwaliteit en duurzaamheid te beoordelen.

 

https://slaapwijsheid.nl/slaapkamer/verzwaringsdekens-waarom-werkt-het-4-best-geteste/