Smartclub
Image default
Recreation / Autos

Wat is het fodmap dieet?

Het fodmap dieet is een dieet wat helpt tegen maag en darmklachten. Deze klachten komen voornamelijk op door voedsel wat gevoelig is bij mensen die het prikkelbaar darm syndroom hebben. Het is niet een dieet op gewicht te verliezen, maar juist een dieet die er voor zorgt dat de darmen en maag geen pijn geven. Door verschillend wetenschappelijk onderzoek blijkt het dat er verschillende soorten koolhydraten er voor kunnen zorgen dat mensen met het prikkelbaar darm syndroom klachten kunnen krijgen. Door deze koolhydraten te elimineren kan er minder pijn optreden. Wat hier onder valt gaan we je verder vertellen in deze blog.

Fodmap’s zijn koolhydraten die slecht opgenomen worden door de dunne darm. Omdat de koolhydraten in de dunne darm slecht opgenomen worden, komen ze in de dikke darm terecht. In de dikke darm worden de koolhydraten snel afgebroken waardoor er gasvorming ontstaat. De gasvorming zorgt ervoor dat de buik een opgeblazen gevoel en winderigheid. Dit is natuurlijk erg storend en verveld.

Wat houd het fodmap dieet in?

Bij het fodmap dieet draait het voornamelijk om het vermijden van koolhydraten. Niet elke koolhydraat moet vermeden worden maar veel verdwijnen er wel uit je dieet. Het kan dus gezien worden als een koolhydraatarm dieet. Wat je met het fodmap dieet probeert is het vermijden van fotmap voedsel. Het voedsel wat je moet vermijden zijn onder andere fermenteerbare lactose, fructose en suikeralcoholen.

Het fodmap diet moet strikt gevolgd worden zodat er achterhaald kan worden welke koolhydraten er slecht op je darmen werken. Meestal wordt er door de dieetist aangeraden om zes weken lang geen koolhydraten te eten. Na deze zes weken is het weer tijd om weer om rustig de koolhydraten op te bouwen. De dieetist zal er proberen op te letten welke koolhydraten jou klachten geven en zo kan je deze gemakkelijk elimineren.

https://verdify.nl/