Smartclub
Image default
Recreation / Autos

Meer informatie over een schoorsteenbrand

Het onderhouden van een schoorsteen vergt veel tijd en moeite. Echter is het onderhoud van groot belang om schrikbarende gevolgen te voorkomen. Een schoorsteenbrand komt helaas nog veel voor. Huishoudens laten het onderhoud van de schoorsteen al snel achterwege, waardoor het achterstallig onderhoud op termijn leidt tot een brand.

Wat is een schoorsteenbrand

Tijdens het gebruik van de schoorsteen veroorzaakt creosoot in het rookkanaal. Creosoot is een zeer brandbare laag die ontstaat door de verbranding van nat of rot hout. De onverbrande brandstofdeeltjes hechten zich aan de schoorsteenwand en kunnen resulteren in een teerachtige substantie. De laag zal direct ontbranden bij een temperatuur van circa 500°C; een temperatuur die al snel wordt bereikt in het rookkanaal.

Hoe voorkom ik een schoorsteenbrand?

Door de hoge temperaturen in het rookkanaal zal de laag creosoot op een moment ontbranden. Door de groeiende laag zal het rookkanaal op termijn verkleinen, waardoor de rook niet gemakkelijk de schoorsteen kan verlaten. Deze situatie zal uiteindelijk leiden tot een schoorsteenbrand. Om een gedeeltelijke afsluiting van het rookkanaal te voorkomen, is het van groot belang op regelmatig de laag creosoot te verwijderen. Door de laag frequent te verwijderen, is de kans opmerkelijk klein dat er een schoorsteenbrand zal ontstaan.

Andere mogelijkheden

Een schoorsteenbrand kan uiteraard door meerdere situaties veroorzaakt worden, al blijkt bovenbeschreven situatie het meest voor te komen. Om de schoorsteenbrand volledig uit te kunnen sluiten, is het raadzaam om ook te voldoen aan onderstaande eisen.

–          Gebruik droog hout

De verbranding van nat hout zal, ten opzichte van droog hout, meer creosoot veroorzaken. Om de groei van deze laag te vertragen, kun je voor droog hout kiezen.

–          Bak zand naast de haard

Het is altijd mogelijk dat er onverwachts een brand ontstaat in de schoorsteen. Indien deze situatie plaatsvindt, is het prettig om direct in te kunnen grijpen. Door altijd een bak zand paraat te hebben, kun je de eventuele brand snel doven.

–          Schone schoorsteen

De brandweer raadt huishoudens aan om regelmatig de schoorsteen te (laten) reinigen. Dit kun je uiteraard zelf uitvoeren, al is het erg verstandig om een schoorsteenveegbedrijf in te huren om zeker te zijn van een goede reiniging. Een schoorsteenveger heeft immers meer kennis dan bewoners.

http://pieterlorje.nl