Smartclub
Image default
Recreation / Autos

De meest voorkomende inbraakmethoden op een rij

Goed nieuws! Afgelopen jaren heeft er een daling plaatsgevonden in aantal gestichte inbraken. Daarnaast zijn de inbrekers vaak ook minder actief gedurende de herfst- en wintermaanden. Zo blijkt uit onderzoek dat van oktober 2020 tot maart 2021 de politie circa 13.500 woninginbraken registreerde, terwijl dit aantal een jaar eerder uitkwam op ruim 22.000 inbraken. Deze daling van zo’n 40% klinkt als een goed bericht, maar sluit de inbraken helaas niet geheel uit.

Er zullen altijd inbrekers actief blijven. In de middag, tijdens feestdagen of gedurende een vakantieweek; inbrekers zullen geen uitzonderingen maken. Om uw woning goed te beveiligen, kunnen camerabeveiliging, een beter slot en een alarminstallatie helpen om inbrekers buiten de deur te houden. Om de inbrekers sneller af te zijn, kan het inspelen op hun inbraakmethode gunstiger zijn. Hieronder zullen de meest voorkomende inbraakmethodes aangegeven worden.

Kerntrekmethode

Met de kerntrekmethode zullen de inbrekers voorzien zijn van een geharde stalen schroef en kerntrekker. De schroef zal in de cilinder van de betreffende deur worden geschroefd. Vervolgens zal deze cilinder aan de hand van de kerntrekker, zoals een klauwhamer, uit het beslag worden getrokken.

Deze inbraak is gemakkelijk te voorkomen door een veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging aan te brengen. Momenteel is het veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging ook meegenomen in de eisen voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Openbreken van deur of raam

Deze manier is gemakkelijk, doordat het in vrijwel iedere woning een succesvolle manier is om binnen te komen en er weinig materialen nodig zijn. De inbrekers zullen aan de hand van een breekijzer of schroevendraaier een poging wagen om een deur of raam open te breken.

Door goed hang- en sluitwerk in kwalitatieve kozijnen kan dit voorkomen worden.

‘Flipperen’ met een bankpas

Gek genoeg is een bankpas momenteel al genoeg om een woning binnen te komen. Door middel van de pas zal de de schoot van het slot, die in de sleuf van het kozijn zit, teruggedrukt.

Deze inbraakmethode is tegen te gaan door de deur bij ieder uitstapje met de sleutel te vergrendelen.

Hengelen via brievenbus

Nee, niet enkel vissers hengelen. Bij deze inbraakstrategie zal een ijzerdraad, door de brievenbus of kattenluikje, naar binnen gebracht worden om de deurklink mee naar beneden te trekken.

Door de deur op slot te draaien of een brievenbusafschermer te plaatsen, kan dit voorkomen worden.

 

http://groenewegendelft.nl