Smartclub
Image default
Recreation / Autos

De oplossing om vogels weg te houden van zonnepanelen

Zonnepanelen worden bij steeds meer huishoudens toegepast op om een milieubewuste wijze energie op te wekken. Om de duurzame productie zo efficiënt, en dus aantrekkelijk, mogelijk te maken, vinden er voortdurend nieuwe ontwikkelingen plaats. Op die manier is het momenteel ook op financieel vlak erg aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen.

Toch worden de eigenaren van zonnepanelen vaak geconfronteerd met een overeenkomend probleem. Zo ondervinden veel eigenaren negatieve effecten van de nesteling van vogels onder de panelen. Onder de panelen is een ruimte dat een prettige schuilplek is voor de vogels.

Rendementsverlies tot 30%

Vogels kunnen grote invloed hebben op het rendement van de zonnepanelen. Uit onderzoek blijkt dat de vogels verantwoordelijk zijn voor een rendementsverlies van ruim 30%. Vooral de nesten en uitwerpselen zorgen voor het enorme rendementsverlies, doordat de zonnepanelen verminderd werken.

Duiven brengen schade toe aan zonnepanelen

Vogels zoeken, vooral in de wintermaanden, naar een veilige plek om zich te nestelen. Vaak wensen de vogels een plek dat beschut ligt, zodat ze voor zowel roofvogels als weersomstandigheden beschermd zijn. Echter kan het nestelen voor negatieve gevolgen zorgen. De stro, de uitwerpselen en het water veroorzaakten een afsluiting van de opening tussen het dak en de zonnepanelen. Dit leidde tot een beschadiging van de sensoren; een vervelende situatie voor de eigenaren.

Helaas blijkt de duivenpopulatie momenteel enorm te groeien en het is erg lastig om de duiven onder zonnepanelen weg te krijgen.

Zonnepaneel vogelwering

Om de zonnepanelen te beschermen tegen deze negatieve gevolgen, is er een oplossing bedacht om de vogels af te schrikken. Zo zal er een kunststof strip in de ruimte geplaatst, die voorzien is van pinnen. Op die manier krijgen de vogels niet de mogelijkheid om zich te nestelen, waardoor de gevolgen voorkomen kunnen worden.

http://birdblocker.nl