Smartclub
Image default
Recreation / Autos

Soorten pompen

Op zoek naar pompen kom je lastigste worden tegen. Als leek zou je denken dat een pomp een pomp is, of hij nou in het zwembad zit of ergens anders. En waarom heeft alles een naam in het Latijn? Als je er echter iets meer in verdiept kan je het onderscheidt wel begrijpen. Een pomp is namelijk niet altijd alleen maar een apparaat dat water rond stuwt en zo in beweging houdt. In essentie is dat wel wat een pomp doet, maar de functies die daarbij komen is wat de pompen verschillend maakt. In dit artikel staan de verschillende groepen beschreven.

  1. Pomp die water door stuwt

Dit is de bekendste vorm van een pomp. De taken van deze pomp is enkel water in beweging houden. Dit is bijvoorbeeld zo bij een zwembadpomp. Een zwembadpomp onttrekt het water uit het zwembad, haalt het door een filter om viezigheden eruit te halen. Dan beweegt de pomp het water weer naar het zwembad. Wat het speciale aan de zwembadpomp is, is dat deze pomp chloor aan kan. Een pomp die niet voor een zwembad gemaakt is, zou hiervan beschadigd raken en misschien wel kapot gaan.

  1. Pomp die water onttrekt

Er zijn ook pompen die water onttrekken uit een bepaald gebied. Dit heet een dompelpomp. Een dompelpomp kan water onttrekken uit een vijver, maar bijvoorbeeld ook een ondergelopen kelder. Wanneer het water onttrokken is, distribueert de pomp het water naar bijvoorbeeld de sproeiers op het gazon, waar het water dan weggespoten wordt.

  1. Pomp die water tot fontein maakt

Ook voor een fontein is een pomp nodig. Het begin is in principe hetzelfde als een zwembadpomp, maar het einde is anders. Het water wordt namelijk niet direct weer in de bak van de fontein gestort, maar wordt eerst in de lucht gespoten om een mooi waterspel te creëren.

https://www.waterpompshop.nl/