Smartclub
Image default
Auto's en Motoren

Motorhelmen, wat zijn het en hoe kies je de juiste?

Motorhelmen, een van de belangrijkste onderdelen van de uitrusting van een motorrijder. Er zijn zoveel mogelijkheden dat het kiezen van de juiste motorhelm ingewikkeld kan zijn. In dit artikel lees je meer over wat motorhelmen zijn en welke soorten voor jou geschikt zijn. 

Soorten motorhelmen

Voor iedere motorrijder is er een geschikte helm, het kan alleen nogal een zoektocht zijn op de juiste helm te vinden. Er zijn een aantal soorten motorhelmen die over het algemeen worden onderscheiden, dat zijn de integraalhelmen, systeemhelmen en open helmen of jethelmen. 

Integraalhelmen zijn helmen die de meeste bescherming bieden tijdens het motorrijden, dit is uiteraard een erg belangrijk aspect. De integraalhelm is een helm die over je volledige schedel en kin gaat, het beschermt dus je hoofd maar ook een deel van je nek. Het is een helm die voor weinig windgeruis zorgt, maar daarentegen is het niet de meest comfortabele helm om te dragen. 

De systeemhelm is een helm waarbij het kinstuk, die je ook bij een integraalhelm hebt, omhoog geklapt kan worden. Wanneer je dit stuk omhoog klapt krijg je een soort open helm. De systeemhelm is comfortabeler om te dragen en biedt meer vrijheid, wanneer je een klein stukje gaat rijden met mooi weer klap je zo het kinstuk omhoog.

Ook is er nog de open helm, deze helm wordt ook wel de jethelm genoemd. Dit is een helm die het minste bescherming biedt, dit komt omdat het grootste gedeelte van het hoofd onbedekt is. Deze helm is het minst veilig maar het draagt wel comfortabel wanneer je kleine stukken rijdt. 

Waarom draag je een motorhelm?

Het is ontzettend belangrijk om tijdens het motorrijden een goede motorhelm te dragen. Motorrijders komen, net als alle andere weggebruikers, wel eens in ongelukken terecht. Zo’n ongeluk is voor motorrijders alleen veel gevaarlijker dan voor automobilisten. Wanneer je in een auto zit heb je de buitenkant van de auto die jou beschermt, bij een motor heb je dat uiteraard niet. Dit zorgt ervoor dat een motorrijder sneller gewond kan raken wanneer hij of zij bij een ongeluk betrokken raakt. Het dragen van de juiste kleding en een passende helm kan het verschil maken tussen leven en dood.