Smartclub
Image default
Auto's en Motoren

Hoe je zelf je remschijven kunt vervangen: Een uitgebreide gids

Remmen zijn een van de belangrijkste veiligheidsvoorzieningen van een auto. Remschijven, die tussen de remblokken en het wiel zitten, spelen een cruciale rol bij het tot stilstand brengen van je auto. Als je remschijven versleten zijn, is het belangrijk om ze zo snel mogelijk te vervangen. In deze uitgebreide gids laten we je zien hoe je zelf je remschijven kunt vervangen. We lopen met je door elke stap van het proces, van het demonteren van de wielen tot het weer in elkaar zetten van alles. Op tijd remmen is essentieel voor veilig rijden – dus wacht niet langer, volg onze gids en vervang je remschijven vandaag nog!

Versleten remschijven herkennen

Als je remschijven versleten zijn, is het belangrijk om ze zo snel mogelijk te vervangen. Te versleten remschijven kunnen een aantal problemen veroorzaken, waaronder:

– verminderd remvermogen

– langere remweg

– onregelmatig remmen

– lawaai van de remmen

– brake fade (verlies van remkracht door overmatige warmte)

Als je een van deze problemen opmerkt, is het tijd om je remschijven te vervangen. Remschijven moeten worden vervangen als ze zichtbaar versleten zijn, als ze nog meer dan 2 mm dik zijn, of als ze krassen of beschadigingen vertonen. Het vervangen van je remschijven is geen moeilijke taak – maar het is belangrijk om het correct te doen.

Vervangen van de remschijven

Wanneer je merkt dat de remschijven te versleten zijn, ga je deze vervangen. Door de onderstaande stappen te volgen, kun jij op de juiste manier jouw remschijven vervangen!

  • De eerste stap bij het vervangen van je remschijven is het demonteren van de wielen van je auto. Dit kan eenvoudig door de moeren van de wielen los te draaien met een moersleutel. Zodra ze los zijn, kun je de wielen van je auto verwijderen.

  • De tweede stap is het verwijderen van de remklauwen van je auto. Dit kun je doen door de bouten die ze op hun plaats houden te verwijderen met een dopsleutel of ratelset. Zodra deze verwijderd zijn, kun je de remklauwen van je auto afhalen.

  • Als je je remblokken tegelijk met je remschijven vervangt, is dit een goed moment om dat te doen. De remblokken moeten worden vervangen als ze meer dan 2 mm dik, zichtbaar versleten, bekrast of beschadigd zijn.

  • Om de oude remschijf te verwijderen, gebruik je een schroevendraaier om deze uit de behuizing te wrikken en plaats je vervolgens een nieuwe in de plaats (als je deze vervangt). Zorg ervoor dat je de achterkant van de nieuwe remschijven met vers vet insmeert voordat je ze installeert voor het beste resultaat.