Smartclub
Image default
Auto's en Motoren

Je BPM aangifte slim aanpakken doe je zo

BPM betekent Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen. Bpm is een belasting die je moet betalen als je een personenauto of motorrijwiel in Nederland registreert. Ook bestelauto’s vallen hieronder. Het is een verplichte belasting, die je afdraagt aan de Belastingdienst zodra je een auto vanuit het buitenland importeert. Soms regelt de importeur deze BPM aangifte voor je, maar lang niet altijd. Je moet het dus zelf doen. Maar hoe pak je de BPM aangifte nou slim aan?

BPM aangifte doe je zo

Als je BPM aangifte moet doen, dan komt daar best het een en ander bij kijken. Veel mensen zien dan ook tegen deze rompslomp op, maar dat is helemaal niet nodig. Als jij het slim aanpakt, kan er weinig fout gaan. Als je de volgende aandachtspunten toepast op jouw BPM aangifte dan komt het helemaal goed.

Verzamel alle benodigde gegevens en documenten voor de BPM aangifte

Een BPM berekening moet je altijd onderbouwen en daarvoor heb je bepaalde gegevens nodig. Je moet de netto cataloguswaarde van de auto weten, de netto cataloguswaarde opties en de gecombineerde CO2 uitstoot. Doorgaans kun je deze gegevens eenvoudig opvragen bij de importeur van het desbetreffende automerk in Nederland.

Als je een tweedehands auto importeert hoef je niet het volledige BPM bedrag te betalen, maar de rest-BPM. Als je de rest-BPM gaat berekenen moet je altijd de Nederlandse prijzen hanteren. Buitenlandse prijzen of facturen mag je nooit gebruiken om de rest-BPM uit te rekenen.

De meeste fouten worden gemaakt bij de ‘slurptax,’ die alles te maken heeft met de CO2 uitstoot van de auto. Wat veel mensen niet weten is dat de CO2 uitstoot van een Duitse auto veel lager of zelfs hoger kan zijn dan een gelijksoortige Nederlandse auto. De Belastingdienst hanteert altijd de CO2 uitstoot die op de autopapieren staat vermeld.

Let op: Vermeld je een andere CO2 uitstoot dan dat er op de autopapieren staat, wordt de BPM aangifte geweigerd of je ontvangt ineens een naheffing BPM van de Belastingdienst. Niet echt iets waar je op zit te wachten.

Wanneer je al deze gegevens en document verzameld hebt, heb je al een beter idee wat een auto importeren kost

Gebruik de verschillende manieren om de BPM te berekenen

Er zijn verschillende mogelijkheden om de BPM te berekenen. Een van de mogelijkheden is om de BPM te berekenen over de werkelijke waarde van de auto. Dit is interessant als er een hoge kilometerstand op de auto staat of als de auto in een mindere staat verkeerd, dan de gemiddelde auto.

Heeft je auto schade, dan zou je de BPM kunnen berekenen via een taxatierapport. Tegenwoordig wordt de BPM berekend op basis van de CO2 uitstoot. Oude auto’s hebben een hogere CO2 uitstoot dan jonge zuinige auto’s. Voor een oude auto zou je dus meer BPM moeten betalen. Maar koop je een auto met het bouwjaar van voor 2008, dan ben je niet verplicht om de BPM te berekenen op basis van de CO2 uitstoot. Je kunt er dan voor kiezen om het historisch BPM tarief los te laten op je berekening.

Wist je trouwens dat als je langer dan één jaar in het buitenland woont, dat je dan de mogelijkheid hebt om een auto vrij van BPM mee naar Nederland te nemen? Er zit echter wel een maar aan verbonden, je bent namelijk verplicht om de auto nog minimaal één jaar in Nederland te gebruiken. Deze regel toepassen op een behoorlijk oude auto is dan misschien niet zo’n slim idee. Je weet namelijk nooit hoelang deze auto nog meegaat.

Het heeft geen nut om een auto zonder opties bij de RDW aan te bieden

Je importeert een auto met veel opties en je vraagt je af of het zin heeft om alle opties uit je auto te halen voordat je de auto laat keuren. Nee, je kunt alle opties het best gewoon laten zitten, want de BPM wordt berekend op basis van de originele fabrieksuitvoering. Alle opties die later zijn aangebracht worden niet in de BPM berekening meegenomen.

BPM aangifte is éénmalig

Je moet heel goed beseffen dat de BPM aangifte een éénmalige aangifte is. Belangrijk om alle berekeningen die mogelijk zijn eerst te berekenen en de uitkomst die het voordeligst voor jou uitpakt, die zou ik als basis voor de BPM berekening nemen. 

Op internet kun je verschillende BPM calculators vinden die je hierbij kunnen helpen. En velen zijn gewoon gratis. Wil je echter helemaal zeker zijn dat je het laagste BPM bedrag ook daadwerkelijk betaald, dan kun je het beste je BPM laten berekenen door een gespecialiseerd persoon.