Smartclub
Image default
Auto's en Motoren

Een auto is meer dan een vervoersmiddel alleen

Auto’s zijn al sinds de uitvinding ongekend populair. Uiteraard had in de beginjaren van de auto niet iedereen de mogelijkheid om een auto aan te schaffen, maar inmiddels is de auto voor een breed publiek toegankelijk. De auto wordt door de meeste mensen gebruikt als vervoersmiddel, maar een auto kan zo veel meer zijn. 

Er zijn dan ook duizenden mensen in Nederland die het bezig zijn met auto’s ook als hobby hebben. Hieronder vallen ook onderdelen als carstyling en cartuning, waarbij er aan de motor, het interieur en het exterieur gesleuteld kan worden in het kader van de hobby om de auto beter te laten presteren en er nog mooier uit te laten zien.

Het verschil tussen carstyling en cartuning

De begrippen carstyling en cartuning worden regelmatig door elkaar gebruikt, maar eigenlijk zit er wel degelijk verschil tussen deze twee fenomenen. Autotuning betekent letterlijk auto afstemmen en is vooral gericht op het doen van interne aanpassingen aan de motor en diverse onderdelen die een invloed hebben op de prestatie. Dit kan bijvoorbeeld zijn om een auto een hogere maximumsnelheid te laten rijden of om sneller te kunnen accelereren. 

Zaken als bijvoorbeeld het vervangen van de cilinders, of de uitlaat vallen dan ook onder het begrip cartuning. Autostyling is gericht op de visuele kenmerken aan de buitenkant en de binnenkant van de auto, zoals het upgraden van de velgen of het blinderen van de ramen en het plaatsen van sportstoelen in de auto.

Carstyling is mede door Hollywood films en internetfora erg populair geworden

Carstyling en cartuning bestaat al jarenlang, maar is sinds de jaren 2000 in rap tempo gestegen. Er zijn een aantal zaken die hebben bijgedragen aan de snelle toegenomen populariteit. Er zijn onder andere diverse Hollywood films gemaakt met carstyling en tuning als thema, zoals bijvoorbeeld The Fast and the Furious series. 

Naast deze kaskrakers heeft het toegenomen gebruik van het internet ook behoorlijk bijgedragen. ‘Carstylers’ vinden elkaar dan ook vaak online, waar ze op diverse fora met elkaar praten over aanpassingen aan de auto en hier ook projecten met elkaar delen met verhalen en foto’s.