Smartclub
Image default
Recreation / Autos

Effect van gesteente

We zien het overal in het dagelijks leven; gesteente. Van de rode waaltjes in de muur tot de grijze waaltjes op straat. Maar gesteente speelt een nog grotere rol in je leven dan je denkt. Want gesteente is wat de aardbodem is. En het doen en laten van onze aardbodem zorgt voor heel veel verschillen in de aardbodem.

Woon je bijvoorbeeld in een gebied waar 2 landplaten op elkaar botsen, dan heb je waarschijnlijk heel veel gebergte. Daardoor is je leven dus een heel stuk anders dan het zou zijn geweest als in je een gebied woont met 2 uit elkaar bewegende platen.

Maar ook het bestaan van sommige landen of gebieden van landen is helemaal afhankelijk van het doen en laten van de aardplaat. Hawaii bijvoorbeeld is een eilandengroep die ontstaan is door een hotspot. Dit is een plek waar magma omhoog komt in de vorm van een vulkaan en dus aarde in de oceaan creëert. De magmapluim blijft op dezelfde plek, maar de magmaplaat beweegt. Hierdoor komt er dus een eilandengroep in plaats van 1 eiland.

 Ook op de gang van ons leven tijdens ons leven heeft de beweging van gesteente een invloed. Bijvoorbeeld met aardbevingen. Gesteenten bewegen namelijk niet geleidelijk, maar steeds een flink stuk. Hierdoor zijn er aardbevingen. Dit heeft vaak hele heftige gevolgen. De aarde beweegt namelijk dusdanig hard onder de huizen, dat deze kunnen instorten. Wanneer een aardbeving op aarde onder de zee plaatsvindt, dan komt er beweging in het water. Hierdoor ontstaat er een golf. Door de helling bij het land, wordt deze golf naar boven gestuwd en komt er dus een enorme tsunami. Ook kunnen vulkaanuitbarstingen heftige gevolgen voor de levens van de mensen die daaromheen wonen hebben. De mensen die de uitbarsting namelijk overleven, zullen geen huis en geen oogst meer hebben.

https://www.bricksandstones.nl/