Smartclub
Image default
Recreation / Autos

De perfecte oplossing voor vrachtwagenchauffeurs

  

Jaarlijks vallen er veel slachtoffers bij verkeersongevallen waarbij vrachtwagens betrokken zijn. De bestuurders van dat soort voertuigen veroorzaken natuurlijk niet met opzet een ongeluk. Toch zijn zij wel degene die verantwoordelijk zijn op het moment dat zij achter het stuur kruipen.  Hoe komt het dat vrachtwagens relatief vaak  te maken krijgen met incidenten?

 

Verminderde concentratie 

 Vrachtwagenchauffeurs maken op een werkdag heel wat uren. Wanneer je heel de dag achter het stuur zit, komt er een moment waarop het lastiger wordt om je op de weg te blijven concentreren. De bestuurder voelt zich dan erg vermoeid en heeft daardoor soms te laat door wat er in het verkeer  gebeurt. Het aantal dodelijke ongelukken dat tussen 2008 en 2020 veroorzaakt zijn door vrachtwagens ligt ruim boven de tachtig. Bijna alle incidenten gebeuren bij het parkeren. Vrachtwagenchauffeurs raken dan – vooral door de vermoeidheid- soms het zicht kwijt. Andere aanrijdingen en botsingen waarbij zij dezelfde problemen ondervinden gebeuren voornamelijk bij het achteruitrijden, invoegen, file rijden, inhalen en afslaan.

 

Oplossing  

Het probleem is duidelijk. Vrachtwagenchauffeurs zijn relatief vaak betrokken bij verkeersongevallen. De voornaamste reden is de vermoeidheid als gevolg van de lange werkdagen achter het stuur. Uit onderzoek blijkt dat de bestuurders zonder achteruitrijcamera vrachtwagen de meeste ongelukken veroorzaken. Dat heeft te maken met het feit dat de bestuurder hierdoor beter zicht heeft bij het rijden en bij het inparkeren geen hulp meer nodig heeft. Bovendien zorgt het ook voor een groter veiligheidsgevoel waardoor de persoon minder gespannen achter het stuur zit. Een achteruitrijcamera lost natuurlijk het probleem niet 100% op. Het blijft hiernaast erg belangrijk om voldoende rust te pakken tussen het werken door.

Achteruitrijden, parkeren en invoegen is voor hardwerkende vrachtwagenchauffeurs een hele klus. Door de grote werkdruk zijn zij vaak erg vermoeid waardoor zij zich minder kunnen focussen op het verkeer. Helaas resulteert dat vaak in gruwelijke incidenten. Naast voldoende rust en slaap kan een kwalitatieve achteruitrijcamera set wonderen doen.

https://www.vanzwitserland.nl