Smartclub
Image default
Recreation / Autos

All Terrain Vehicle (ATV) kopen

Je ziet steeds vaker ATV’s rijden op de weg. Deze kruising tussen een brommer en een auto rijdt heerlijk en ze zijn zeer veelzijdig. Een ATV kopen wordt steeds aantrekkelijker, je moet wel rekening houden met de wettelijke bepalingen. Laten we de voornaamste zaken op een rijtje zetten.

 

Wat is een ATV?

De afkorting ATV staat voor All Terrain Vehicle, je kunt er dus mee op de weg rijden én buiten de gebaande paden. Omdat ATV’s meestal ook geschikt zijn voor de openbare weg zijn ze voorzien van lampen en knipperlichten. ATV’s worden ook wel Quad genoemd. Afhankelijk van de toepassing en registratie valt een ATV onder brommer of auto.

 

ATV als brommer

Bij een ATV kopen die is goedgekeurd als brommer moet je ook aan dezelfde voorwaarden voldoen als een normale brommer. Je moet minimaal 16 jaar of ouder zijn met een bromfietscertificaat of autorijbewijs. Tijdens het rijden moet je een helm dragen. De ATV moet voorzien zijn van een kenteken.

 

ATV als auto

Je kunt ook een ATV kopen die goedgekeurd is als auto. Als je daar op wilt rijden moet je minimaal 18 jaar oud zijn, en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Het is niet nodig om een helm te dragen, ook niet op de snelweg, maar het dragen van een gordel is wel verplicht.

 

ATV voor eigen terrein

Als je niet van plan bent om op de openbare weg te rijden hoef je ook geen kenteken aan te vragen. Dat kan honderden euro’s schelen bij een ATV kopen. Het tarief van het kenteken wordt bepaald op basis van de motorinhoud.

 

Helm dragen is (niet) verplicht

Als de ATV is goedgekeurd als auto hoef je geen helm te dragen, je bent dan wel verplicht een gordel te dragen. Als de ATV is goedgekeurd als brommer hoef je geen gordel te dragen, maar wel een helm. Als je dus met een ATV die goedgekeurd is als auto op de snelweg rijdt is het dragen van een helm niet verplicht. Een ATV wordt dus niet aangemerkt als een motor, je hebt ook geen speciaal rijbewijs nodig, een autorijbewijs is voldoende. Dat neemt niet weg dat het dragen van een helm op elke ATV wel verstandig is.

 

ATV kopen

Een ATV kopen is een kwestie van de juiste beslissingen maken. Omdat de Nederlandse wet niet helemaal raad weet met de classificatie zit de ATV tussen twee categorieën in. Als je voor de eerste keer een ATV koopt kun je het beste eerst contact opnemen met de dealer voor meer informatie.

https://www.fastfuriousscooters.nl/quad/