Smartclub
Image default
Recreation / Autos

Wordt het tijd voor een elektrische scooter?

Is je oude bromfiets aan vervanging toe? Misschien is een scooter die elektrisch rijdt iets voor jou! Voordat je een weloverwogen beslissing kunt nemen moet je uiteraard wel eerst de feiten op een rij hebben. Nou, dan ben je hier op de juiste pagina beland, want we gaan kritisch kijken wat de voordelen en nadelen van elektrische scooters zijn.

 

Hoe werkt een elektrische scooter?

Het grootste verschil met een standaard bromfiets is het ontbreken van een verbrandingsmotor. In plaats daarvan zal een scooter die elektrisch wordt aangedreven voorzien zijn van een accu die je kunt bijladen. Het model hoeft verder niet veel te verschillen. Zo lijkt de Vespa Primavera in de Fast & Furious scooterwinkel erg veel op de Elettrica van hetzelfde merk. Toch zijn er verschillen te zien, laten we eens beginnen met de prijs…

 

Waarom zijn e-scooters zo duur?

Dat is even schrikken, de prijs van een elektrische scooter ligt een derde tot zelfs de helft hoger dan een vergelijkbaar model op brandstof. Dit komt deels omdat het nieuwe technologie betreft, met name de accu is van invloed op de totaalprijs. Dit zal wel ooit gaan dalen, maar echt snel zullen de prijzen niet omlaag gaan. Het zijn de voordelen van een scooter die elektrisch rijdt waar de winst behaald wordt zoals de stilte…

 

Eindelijk rust…

Het eerste wat je merkt aan een e-scooter is de stilte. Geen ronkende motor meer, slechts een tweewieler die geruisloos over de weg rijdt. Dat is prettig voor de buren als je vaak in de ochtend wegrijdt en in de avond laat huiswaarts keert. Dit geeft jou trouwens extra privacy. Er zijn mensen die stellen dat medeweggebruikers je niet horen aankomen, en dat is ook waar. Aan de andere kant hoor je zelf veel beter wat er rond je afspeelt, waarmee het voor je persoonlijke veiligheid erg prettig is om niet de hele tijd naar de pruttelende naaimachine te luisteren.

 

Actieradius

Dit is tot op heden nog het zwakke punt van zowel elektrische scooters als auto’s. Je kunt op een volle accu niet zover rijden als op een volle tank. De meeste e-scooters zijn gemaakt op stadsverkeer en voor relatief korte ritten. Dan kom je met enkele tientallen kilometers waar je moet zijn en weer thuis. In de nacht laad je de scooter elektrisch op via het stopcontact. Voor de meeste weggebruikers zal dit absoluut geen probleem zijn, het zit toch vooral tussen de oren. Mocht je wel behoefte hebben aan een hogere actieradius kun je een accu laten plaatsen met een hogere capaciteit, de Vespa Elettrica is momenteel uniek met een snellaad functie. Daarmee laad je de accu in een uur tot wel 80% op.

 

Milieubewust

Er zijn behoorlijk wat klanten die in de Fast & Furious scooterwinkel rondneuzen naar de ecologisch meest verantwoorde scooters. Er zijn ook klanten die het werkelijk niets uitmaakt welke impact energieverbruik heeft op de wereld. Hoe je er ook over denkt, de regels worden steeds strenger. Verbaas je niet wanneer scooters verboden worden in de stadskern, vanwege een te hoog stikstofgehalte in de lucht of vanwege geluidsoverlast. In Duitsland zijn de Umweltzones berucht, denk niet dat scooterrijders immuun zijn voor de milieuwetgeving. Met een e-scooter ben je op de toekomst voorbereid, niet alleen voor een duurzame omgeving maar ook voor jezelf.

 

Minder reparatiekosten

Als laatste willen we een voordeel noemen die je op termijn flink in kosten kan besparen. Een scooter met elektrische aandrijving heeft minder bewegende onderdelen, en loopt daarmee minder kans op gebreken. Uiteraard kan er altijd wel iets stuk gaan, maar het is een feit dat elektrisch aangedreven voertuigen en apparaten doorgaans minder uitval vertonen dan gelijksoortige voertuigen of apparaten met een verbrandingsmotor. Daarmee is elektrisch rijden een toekomstgerichte strategie, nog buiten de voordelen die je direct zult merken bij je eerste rit. Nooit meer op zoek naar een benzinestation bijvoorbeeld!