Smartclub
Image default
Recreation / Autos

Waarom kiezen voor een kaakcorrectie?

Een kaakcorrectie is een operatie waarbij de kaakstand wordt verbeterd. Het bot in de kaak wordt tijdens de operatie een stukje verschoven zodat de kaken weer goed op elkaar passen. Dit is een lang traject, met eerst een beugel, dan de operatie en dan weer een beugel, dus je moet eerst goed nadenken of je het echt wilt. Daarom lees je in dit artikel wat redenen zijn om voor een kaakcorrectie te kiezen en welke nadelen je kunt ondervinden.

Als eerste is er een onderscheid tussen een esthetische reden en een functionele reden. Als je een scheve kaak hebt, dan kan dat opvallen in je gezicht. Als je dit niet mooi vindt en er hierdoor onzeker van wordt, kun je om esthetische redenen overwegen op je kaak te laten corrigeren. Maar het kan ook zijn dat je er in je dagelijks leven hinder aan hebt, bijvoorbeeld dat je moeilijk kunt praten, het lastig vindt om te eten of andere problemen aan je gebit hebt ontwikkeld vanwege de verkeerde kaakstand. Dan heeft de operatie een functionele reden. Het kan natuurlijk ook een beetje van beiden zijn.

Vervolgens is de leeftijd van belang. Als je nog jong bent, dan is je kaak nog makkelijk te veranderen. Vaak is het dan al genoeg om een beugel te nemen. Maar als je al ouder bent, gaat dat niet meer zo makkelijk. Orthodontie volwassene is vaak minder effectief. Je kaak is al gewend aan de positie die hij heeft en laat zich niet zo makkelijk verplaatsen. Dit maakt de kans groot dat het probleem weer terug komt, zodra je stopt met de beugel. In dit geval is het beter om eerst een beugel te nemen, dat duurt meestal één jaar. Vervolgens laat je de kaak opereren en dan volgt nog een periode van 6 maanden waarin je een beugel draagt.

 

https://www.orfeokliniek.nl/