Smartclub
Image default
Recreation / Autos

Klachten bij depressie

Depressie is voor veel mensen een gevoelig onderwerp. Tegenwoordig wordt er beetje bij beetje meer over gepraat, maar er heerst nog steeds een groot taboe. En dat terwijl één op de vijf mensen in hun leven ooit last zal krijgen van een depressie. Dat betekent dat er statistisch gezien in bijna elk gezin wel iemand problemen met depressie heeft. Het is dus belangrijk dat we er over praten. Want weet jij bijvoorbeeld hoe je een depressie kan herkennen bij jezelf of in jouw omgeving? Het is belangrijk dat de Depressie kenmerken bij iedereen bekend zijn, zodat er in een vroeg stadium hulp geboden kan worden.

  1. Somberheid

Het bekendste kenmerk is natuurlijk somberheid. Je kijk op het leven is erg negatief, terwijl je voorheen misschien wel een erg positief persoon was. Iedereen heeft wel eens last van somberheid, maar bij depressie is het een aanhoudend gevoel.

  1. Gevoel van waardeloosheid

Doordat je zo negatief naar alles kijkt, kijk je ook negatief naar jezelf. Zo kan het voor jou net voelen alsof je waardeloos bent. Depressie vervormt je zelfbeeld zo, dat alleen de negatieve punten nog overblijven.

  1. Isolering van vrienden en familie

Door het neerslachtige gevoel en het gevoel van waardeloosheid denk je dat je alleen maar een last bent voor je vrienden en familie. Je voelt je schuldig dat je een terughoudende factor bent. Hierdoor ga je niet meer zoveel met ze om en sluit je je af van hen.

  1. Slaapproblemen

’s Nachts pieker je eindeloos over alle dingen die je bezig houden op een negatieve manier. Hierdoor slaap je veel minder dan gezond is, en heb je de volgende dag nog minder energie.

Herken jij deze klachten? Zoek dan hulp bij de huisarts. Hij zal je doorverwijzen naar een POHGGZ of raadt je aan om te praten met een psycholoog.

https://drie60.com