Smartclub
Image default
Electronica en Computers

Hoeveel opslagruimte heeft een laptop nodig?

Hoeveel opslagruimte u nodig hebt op een nieuwe laptop is een van de meest gestelde vragen wanneer u een aankoop overweegt. Er zijn tegenwoordig veel verschillende manieren om bestanden op laptops op te slaan, en ze zijn verkrijgbaar met verschillende opslagcapaciteiten. In sommige gevallen kunt u ook externe opslagruimte aan uw laptop toevoegen.

Hoeveel ruimte moet mijn laptop hebben?

Uw omstandigheden bepalen hoeveel opslagruimte u nodig hebt op uw eigen laptop. De meeste high-end laptops, waaronder MacBooks, Lenovo Thinkpads en Dell XPS-modellen, worden standaard geleverd met 256 GB opslagruimte. Deze hoeveelheid opslagruimte zal voor veel mensen waarschijnlijk voldoende zijn voor dagelijks gebruik. Bij een nieuwe laptop kunt u meestal tot 1 TB aan opslagruimte krijgen, maar dat is meestal niet nodig. Dit geldt vooral als u kiest voor een Chromebook of een ander besturingssysteem dan Windows, omdat u dan veel meer kunt vertrouwen op cloud-opslag dan op de interne opslag van de laptop.

U zult niet meer dan 256 GB aan opslagruimte op uw telefoon nodig hebben als u uw laptop gebruikt voor surfen op internet en Netflix. Als u uw laptop alleen voor basistaken gebruikt, hebt u waarschijnlijk niet meer opslagruimte nodig dan 128 GB.

Als u van plan bent grotere bestanden op uw laptop op te slaan, rijst de vraag of u meer opslagruimte nodig hebt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld foto’s, waar een speciale laptop voor fotobewerking dan weer handig voor is. Een film bijvoorbeeld zal waarschijnlijk 1,5-2GB ruimte in beslag nemen op uw laptop. Een complete tv-serie kan daarentegen 20 GB of meer ruimte in beslag nemen.

Als u Photoshop of andere Adobe-toepassingen gebruikt, kunnen deze elk minstens 1GB ruimte in beslag nemen. Microsoft Word en Excel hebben elk iets minder dan 2GB ruimte nodig, en beide kunnen grote bestanden opslaan (Excel- en Word-documenten).

Deze talrijke bestanden en toepassingen kunnen gemakkelijk oplopen. Ik denk dat 256 GB opslagruimte meer dan genoeg zou moeten zijn voor de meeste mensen. Zoals ik al zei, hebben de meeste laptops tegenwoordig minimaal deze hoeveelheid opslagruimte, wat voor de meeste gebruikers voldoende zou moeten zijn.

Mogelijk hebt u meer opslagruimte nodig dan dit, dus het kan verstandig zijn een laptop van 512 GB of 1 TB te kiezen als u op een laptop werkt en veel bestanden hebt – dit geldt ook voor u, ontwerpers en videobewerkers.