Smartclub
Image default
Energie

Lumen naar watt

Wat is een Lumen

Een lumen is een meeteenheid die de hoeveelheid licht beschrijft die door een bron wordt uitgestraald. Lumen worden gebruikt om de helderheid van een lamp of armatuur te beschrijven. Hoe meer lumen, hoe helderder het licht.

Hoeveel watt zit er in een lumen?

Er is geen definitief antwoord op deze vraag, omdat dit afhangt van de efficiëntie van de lichtbron. Een algemene vuistregel is dat één watt vermogen gelijk is aan ongeveer 60 lumen. Dit hangt echter af van het type lamp en de efficiëntie ervan.

Hoe Lumens omzetten in Watt

Voor het omrekenen van lumen naar watt, moet u de efficiëntie van de lichtbron kennen. De efficiëntie wordt gemeten in lumen per watt (lpw). Dit getal vindt u op de website van de fabrikant of in de productdocumentatie. Om lumen om te rekenen naar watt, deelt u het aantal lumen door het aantal lumen per watt. Als een lamp bijvoorbeeld een efficiëntie heeft van 100 lumen per watt, en ze geeft 1.000 lumen af, dan verbruikt ze 10 watt vermogen.

Waarom lumen omrekenen naar watt

De watt is een eenheid van vermogen, die aangeeft hoeveel werk in een bepaalde tijd kan worden verricht. De lumen is een meeteenheid die de hoeveelheid licht beschrijft die door een bron wordt uitgestraald. Door lumen om te rekenen naar watt kunt u bepalen hoeveel stroom een lamp verbruikt.

Toepassingen van het omrekenen van lumen naar watt

Het omrekenen van lumen naar watt is nuttig bij het kiezen van gloeilampen. Meer lumen betekent meestal een helderdere lamp, maar ook een hoger wattage. Als u op zoek bent naar een spaarlamp (bijvoorbeeld voor een energiezuinig huis), zult u er een willen kiezen met een hoog aantal lumen. Door lumen om te rekenen naar watt kunt u ook de efficiëntie van verschillende lichtbronnen vergelijken. Een hoger rendement betekent meer lichtopbrengst per watt vermogen, wat geld kan besparen op uw energierekening.

Ga naar 123Ledstrips voor meer informatie over lumen, en neem gelijk een kijkje in het assortiment LED strips en LED profielen.

 

https://123ledstrips.nl/algemeen/lumen-naar-watt-omrekenen-voor-een-led-lamp/