Smartclub
Image default
Toerisme

Uw Vaarbewijs behalen of een Zeilcursus volgen

Nederland is een land vol water, eigenlijk is het zonde wanneer u hier niet gebruik van maakt. Varen is heerlijk, op een warme zomerdag even heerlijk afkoelen of even tot rust komen. Wanneer u het water op wilt met een boot, moet u in de meeste gevallen in het bezit zijn van een vaarbewijs. Wilt u gaan zeilen? Dan is het verstandig om een CWO diploma te behalen, deze kunt u behalen door een zeilcursus te volgen bij een erkende zeilschool. In dit artikel vertellen wij u meer over het volgen van een zeilcursus en hoe u een vaarbewijs kunt behalen.

Hoe behaald u een vaarbewijs?

Het is belangrijk om te weten dat er verschillende vaarbewijzen zijn. Voor plezierschepen en voor de beroepsvaart. In dit artikel bespreken we de vaarbewijzen voor de plezierschepen, dit zijn vaarbewijs 1 en 2. Deze worden ook aangeduid als het klein vaarbewijs. U heeft vaarbewijs 1 nodig wanneer u een boot of waterscooter wilt besturen die harder dan 20 km per uur gaat, of wanneer de boot langer dan 15 meter is. Wilt u varen in grotere wateren? Dan heeft u ook vaarbewijs 2 nodig. Onder de grotere wateren vallen bijvoorbeeld het Waddengebied, het IJsselmeergebied en bijvoorbeeld de Noordzee.

Door een dagcursus te volgen wordt u klaargestoomd voor het behalen van vaarbewijs 1. U krijgt een examentraining en volgt een zelfstudie. De lessen worden meestal in het weekend gegeven. In de meeste gevallen is het ook mogelijk om een privé cursus te volgen, de kosten zijn dan wel hoger. Een privé cursus kunt u ook op werkdagen volgen. Het examen voor vaarbewijs 1 en 2 bestaat uit een theorie-examen.

Voor de cursus heeft u een boek nodig, deze krijgt u in de meeste gevallen van de organisatie die de cursus geeft. Voor de cursus vaarbewijs 2 heeft u bijvoorbeeld een passer en koersliniaal nodig. Deze zijn essentieel om uw vaarbewijs te behalen.

CWO diploma behalen met zeilcursus

Door een zeilcursus te volgen leert u zeilen en kunt u in het bezit komen van een CWO diploma. Een CWO diploma is overigens niet verplicht, maar het is wel verstandig om deze te behalen. U staat er een stuk sterker mee. U gaat op zeilkamp en volgt een 5-daagse cursus. De cursus is geschikt voor beginners en gevorderden. Wanneer u kunt aantonen dat u de basisbegrippen van het zeilen al beheerst, krijgt u een uitdagender programma aangeboden.

Jeugdzeilen 1, 2 en 3 vallen onder het CWO diploma, deze worden behaald in de Optimist, dit is een kleine zeilboot. Wanneer u aantoont dat u de Optimist bent ontgroeid, maar toch het CWO 3 eenmans diploma wilt behalen. Mag u varen met de Open Bic.

Het vaarbewijs behalen of een zeilcursus volgen is een leuke uitdaging, die u veel plezier kan opleveren.