Smartclub
Image default
Toerisme

Zweeds voor beginners: dit moet je weten

Wanneer mensen een vreemde taal leren, hoor je vaak dat ze kiezen voor talen als Engels, Spaans of Frans. De Scandinavische talen zijn minder in trek. Puur om het feit dat ze wereldwijd niet zoveel gesproken worden. Maar, als je voor je werk of om sociale redenen toch kiest voor het leren van de Zweedse taal, zijn er een aantal dingen die je van tevoren wil weten. In dit artikel zetten we het op een rijtje. 

Hoelang duurt het leren van Zweeds? 

 

Het leren van een nieuwe taal kost tijd. De ene taal is voor Nederlandssprekenden moeilijker dan de andere. Zweeds behoort voor Nederlanders doorgaans tot een taal die relatief gemakkelijk eigen gemaakt kan worden. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat het Zweeds veel gelijkenissen toont met het Nederlands. Vooral het begrijpen van de geschreven taal gaat vrij snel. Met de juiste tijdsbesteding en inzet is het mogelijk om in een periode van drie maanden over een solide basis van de taal te beschikken, waarmee je jezelf kan redden in Zweden. 

Het Zweedse alfabet 

Het Zweedse alfabet kent een aantal toevoegingen op het alfabet dat we in Nederland gebruiken. De letters å, ä en ö staan in de taalgidsen achter het alfabet dat we kennen. Deze letters onderscheiden zich vooral door de uitspraak. Ook is het handig om te weten dat de letter ‘k’ wordt uitgesproken als ‘sj’, wanneer deze wordt gevolgd door een i, ä of ö. Daarnaast zijn er nog een aantal uitzonderingen waar je ongetwijfeld achter komt als je bezig gaat met de taal. Tijdens een cursus Zweeds komen deze geheid aan bod. 

Zweeds leren 

Als je de keuze hebt gemaakt om Zweeds te gaan leren, dan is het natuurlijk zaak om te weten hoe je dat het beste kan doen. Daar zijn een aantal effectieve manieren voor. Zo kan je een cursus volgen, gebruik maken van apps en veel oefenen. Maar ook het instellen van je telefoon in het Zweeds en het kijken van Zweedse films en series dragen positief bij aan je taalontwikkeling. 

Ben je toch niet op zoek naar Zweeds en zoek je het liever wat dichter bij huis? Overweeg dan eens een cursus Duits. 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Uw Vaarbewijs behalen of een Zeilcursus volgen