Smartclub
Image default
Zakelijk

Het spuitgietproces en de betrokken apparatuur

In het dagelijks leven worden er veel plastic producten gebruikt die gemaakt zijn door middel van spuitgieten. De meeste mensen hebben echter geen flauw idee hoe deze producten eigenlijk gemaakt worden. Dit is op zich niet vreemd, want het achterliggende proces is nogal gecompliceerd. Toch kan het leuk zijn om erachter te komen hoe het productieproces er nou uitziet. Sterker nog, misschien wil je in de toekomst wel zelf producten laten spuitgieten. Ben je dus onbekend met het proces en wil je er graag meer over te weten komen? Lees dan gauw verder!

 

Wat houdt spuitgieten precies in?

Spuitgieten is een techniek die wordt toegepast om producten mee te maken van plastic. Soms resulteert dit in volwaardige producten zoals plastic flessen, maar vaak kan het eindresultaat ook een onderdeel van iets groters zijn. Bij spuitgieten wordt gebruik gemaakt van bepaalde soorten mallen, ook wel bekend als matrijzen. Aangezien deze matrijzen allemaal dezelfde vorm hebben, kunnen ze gebruikt worden om producten te creëren die allemaal identiek zijn. Zo hoeft men zich geen zorgen te maken over mogelijke oneffenheden en kunnen deze producten met gemak in grote hoeveelheden worden geproduceerd.

 

Het proces van spuitgieten

Voordat het proces begint, is het wel van belang dat het juiste product gemaakt wordt. Eerst moeten dus matrijzen worden ontworpen met de juiste vorm. Ook moet de kunststof de juiste samenstelling hebben voor het product. Zo niet, dan moeten er nog additieven worden toegevoegd. Als deze twee stappen in orde zijn, kan het daadwerkelijke proces beginnen. Nadat de kunststof is omgesmolten, wordt het in de matrijzen gespoten. Om dit proces te voltooien, wordt gebruik gemaakt van een spuitgietmachine. Als laatste worden de gevulde matrijzen gelijkmatig gekoeld, wat uiteindelijk resulteert in het eindproduct.

 

De voordelen van spuitgieten

Naast dat het dus heel efficiënt is en gelijke producten oplevert, is het ook nog eens een geautomatiseerd proces. Een spuitgietmachine kan nog wel handmatig bediend worden, maar in principe is dit niet nodig. Voor een bedrijf dat specialiseert in spuitgieten, bespaart dit uiteraard veel kosten. Misschien wel het mooiste van spuitgieten is dat niet alleen grote bedrijven er gebruik van kunnen maken. Ook jij kunt producten laten spuitgieten! Neem contact op met een geschikt bedrijf en stuur jouw productontwerp op. Als alles in orde is, maken zij de juiste matrijzen en heb je binnen de kortste keren jouw gewenste eindresultaat.