Smartclub
Image default
Woning en Tuin

Een industriële keuken om verliefd op te worden

 

Het zal je niet ontgaan zijn dat de industriële keuken een uniek soort charme heeft. Denk je aan industrieel, dan denk je aan industriële elementen van voor de tweede wereldoorlog. In sommige gevallen zelfs aan de negentiende eeuw. Toch moet je je niet laten verrassen en er blind vanuit gaan dat in de keuken met industriële look alles donker, dof en deprimerend is. Integendeel, de look mag dan retro zijn, maar de keuken zelf bevat alleen het nieuwste van het nieuwste.

Een industriële keuken herken je aan het volgende

Zoek je een keuken die tot in de puntjes is afgewerkt? Dan is de industriële look niets voor jou. Het industriële stijlelement houdt juist in dat alles niet tot in de puntjes verfijnd is. Er is veel ruimte voor ruwe en robuuste oppervlakken. De vormen zijn minder afgerond en meer hoekig. Dit zorgt voor een stoere, zelfs “strijdbare” look. Een industriële keuken is dan ook niet snel het soort keuken waar je aan de lopende band groene salades uit ziet rollen.

Wat mag je precies verwachten?

Verwacht in een industriële keuken geen fijn gelakt hout of porselein. Wat je hierin wel kunt aantreffen, zijn ruwe en robuuste houten elementen (denk aan deurkasten en lades). Ook beton is een materiaal dat voor deze keukens veel gebruikt wordt. Niet zo gek: beton is robuust, stevig, rechttoe-rechtaan. Het wordt gemakkelijk gegoten en doet wat het beloofd. Als er één metaal is dat je aan de vooroorlogse industrie doet denken, dan is het wel staal. Vandaar dat je in dit soort keukens ook bijzonder veel roestvrijstaal en andere metalen tegenkomt.

Samensmelting van ontwerp en materiaal

Kortom: de industriële keuken is een volmaakt, onvolmaakt huwelijk van materiaal en ontwerp. Het ontwerp is log, ruw en robuust (maar dat wil niet zeggen dat het niet slim in elkaar steekt). Ook in een keuken met industrieel ontwerp kun je slim verschillende zaken wegwerken. Zo kun je de vaatwasser, de koelkast en de vriezer op laten gaan in het gehele ontwerp. Wordt er hout gebruikt, dan is dit een veel robuuster hout dat in bijvoorbeeld de landelijke keuken. Je kunt onder meer rekenen op dikkere kastdeurtjes en dikkere laden.

De industriële look in heel je woning

De look is overigens niet begonnen bij de industriële keuken, maar is toepasbaar in heel je woning. Je kent de industriële look waarschijnlijk wel van de opengewerkte bakstenen muren en de toepassing van staal, bijvoorbeeld in trapconstructies. Je hebt tegenwoordig allerlei kleine ambachtelijke bedrijfjes die zich specialiseren in het produceren van meubels met een industriële look. In een later stadium is de look overgewaaid naar industriële keukens.

Advies over een industriële keuken bij jou thuis

Overweeg je zelf een industriële look te laten aanbrengen in je keuken, maar weet je nog niet wat er precies mogelijk is op dit gebied? In dat geval is het raadzaam je eens te laten inspireren door de adviseurs van verkoopspecialist Superkeukens. Deze weten precies wat ze met jouw keuken aan moeten en kunnen je een industriële look aanmeten die zuinig is voor je budget.