Smartclub
Image default
Aanbiedingen

Tips over het snoeien van beukenhagen

Beukenhagen (Fagus spp.) zijn een populaire keuze voor het creëren van groene omheiningen en strakke hagen in tuinen en landschappen. Deze hagen bieden privacy, windbescherming en een prachtige groene achtergrond. Om ervoor te zorgen dat je beukenhagen er gezond en goed verzorgd uitzien, is regelmatig snoeien essentieel. Ga jij binnenkort een beukenhaag snoeien? In deze tekst zullen enkele handige tips besproken worden over het snoeien van beukenhagen.

Kies het juiste moment

Beukenhagen kunnen het beste worden gesnoeid in de late lente of vroege zomer, bij voorkeur in juni. Op dit moment zijn de meeste nieuwe groei en bladeren volledig ontwikkeld. Snoeien in deze periode zorgt ervoor dat de hagen voldoende tijd hebben om te herstellen en nieuwe groei te bevorderen voordat de koude wintermaanden aanbreken.

Gebruik scherpe gereedschappen

Zorg ervoor dat je snoeigereedschap scherp en schoon is. Botte messen kunnen het hout verscheuren en lelijke sneden achterlaten, wat de gezondheid van de beukenhagen kan schaden. Scherpe gereedschappen zorgen voor nette, nauwkeurige sneden en minimaliseren de kans op ziektes of schade.

Begin met de basisvorm

Als je een nieuwe beukenhaag plant, is het belangrijk om vanaf het begin de gewenste vorm en hoogte te bepalen. Dit maakt het snoeien in de toekomst gemakkelijker en zorgt voor een gelijkmatige groei. Gebruik bijvoorbeeld touw en paaltjes om een rechte lijn te markeren en houd deze als leidraad tijdens het snoeien.

Behoud een taps toelopende vorm

Om ervoor te zorgen dat je beukenhagen dikker en voller worden naar boven toe, moet je snoeien met een taps toelopende vorm. Dit betekent dat de onderkant breder is dan de bovenkant. Door de bovenkant iets smaller te snoeien, krijgt het zonlicht beter toegang tot de onderste delen van de haag, waardoor deze gelijkmatig groeit.

Wees geduldig

Het duurt meestal enkele jaren voordat een beukenhaag zijn volledige dichtheid bereikt. Wees geduldig en verwacht niet dat je direct na het planten een perfecte haag hebt. Snoei regelmatig en geef de beukenhagen de tijd om zich te ontwikkelen en te groeien. Na verloop van tijd zul je merken dat de haag steeds dikker en voller wordt.