Smartclub
Image default
Recreation / Autos

Houd de inbrekers buiten door de juiste handelingen

Zolang men leeft in huizen, zullen we er niet aan ontkomen. Inbraken. Vrijwel elke stad heeft maandelijks tientallen inbraken, waarbij veel woningen niet voldoende beveiligd zijn om de inbrekers buiten te houden.

Een camerainstallatie, een alarmsysteem of extra sloten op de deuren; er zijn veel mogelijkheden om uw woning te verbeteren gezien de beveiliging. Zo blijkt enkel een deurslot in de huidige samenleving niet voldoende te zijn. Niemand kan de denkwijze en strategieën van een inbreker beter aangeven van een ex-inbreker. Evert Jansen heeft in zijn leven meerdere inbraken gepleegd en gaf in een interview met InShared aan hoe dat verliep.

Een sociale buurt was een no-go

Inbrekers blijken erg alert te zijn op de sociale cohesie. Zo geeft ex-inbreker Evert Jansen aan dat hij voorafgaand aan de inbraak eerst een rondje door de wijk liep om de sociale controle, de hoeveelheid mensen op straat en de buurtpreventie aan de hand van een WhatsApp-groep te testen. “Dat waren voor mij redenen om in die wijk niet in te breken. De beste beveiliging blijft toch de mens zelf.” Jansen wilt hiermee de bewoners van woningen laten weten dat een sociale buurt enorm belangrijk en van grote invloed is om inbraken tegen te gaan.

Een bewoond huis is een afknapper

Uiteraard worden de inbrekers aangetrokken door woningen waar op dat moment niemand aanwezig is. In die situatie hebben de inbrekers te tijd om te pakken wat ze willen en is de kans kleiner dat ze na enkele minuten oog in oog staan met de politie. “Bij alle woninginbraken die ik heb gedaan, heb ik nooit mensen in huis aangetroffen. Ik kon altijd zien dat er niemand thuis was. Het huis was dan donker, de post hing half uit de brievenbus of de gordijnen waren ’s avonds laat nog open.” Volgens de ex-inbreker is het dan ook verstandig om de lampen aan te laten staan zodra de bewoners het huis verlaten. Op die goedkope en gemakkelijke manier kunnen de bewoners de inbrekers op het verkeerde been zetten en een inbraak voorkomen.

Een doos als uitnodiging

Ook blijken veel bewoners zich niet bewust te zijn van de lege pakketjes die zij gemakkelijk naast dfe ondergrondse container gooien. De kartonnen verpakking van een dure laptop of televisie is een uitnodiging voor inbrekers om dat huis te bezoeken. Het is voor bewoners dan ook erg belangrijk om het label met het adres of andere gegevens te verwijderen van het pakket, voordat dit weggegooid wordt.

http://groenewegendelft.nl