Menu

bouten en moeren

oktober 12, 2017 - Recreation / Autos
bouten en moeren

Als je een beetje handig bent dan werk je vast weleens met bouten en moeren. Sommigen mensen weten niet eens wat bouten en moeren zijn en waar je ze voor kan gebruiken. Als je dan ineens moet gebruiken dan kun je vaak wel in een stappenplan lezen hoe je bouten moet plaatsen. Ik zal het hier ook kort even uitleggen hoe je het kan gebruiken.

Als je verschillende materialen stevig aan elkaar wilt maken dan is het handig om een bout te gebruiken. Als eerst moet je een gat voor boren. Dan kan je een bout door het gat steken en beide verbinden delen heen. Daarna moet je een moer op de bout draaien zodat je een sterke verbinding creëert en de materialen aan elkaar blijven.

Er bestaan veel verschillende soorten bouten. Je hebt gewone bouten, tapbouten, ploegbouten, keilboten en ook slotbouten. De gewone bout komt het meeste voor en heeft zeskanten. Slotbouten gebruik je om hout en metaal met elkaar te verbindend. Een slotbout heeft een gebolde kop dat zich vastzet in het hout. Op deze manier zijn hout en metaal sterk verbonden met elkaar. Je hebt ook ploegbouten. Deze bouten hebben een verzonken kop. Dit hout in dat de kop wegvalt in het rister of de ploegschaar waardoor je een volledig vlak oppervlak creëert.  Dit ziet er vaak wat mooier uit en creëert een strak uiterlijk. De kwaliteit van bouten kan er verschillen. De kwaliteit van een bout wordt aangegeven met een kwaliteitsaanduiding. Dit kun je vaak vinden op de kop van de bout. Niet iedere bout hoeft even sterk te zijn het hangt af wat het doel is van de but en welke materialen het moet verbinden. Afhankelijk van het doel kies je ervoor om een dikke bout te nemen die grote krachten kan opvangen. Of je kan kiezen voor een dunnere lichte bout die een goede kwaliteit heeft. Moeren hebben net als bouten ook verschillende kwaliteitsklassen. Ze zijn vergelijkbaar met die van bouten. Het draagvlak of het sleutelvlak van de moet wordt gemerkt met een kwaliteitsaanduiding. Op deze manier is het altijd duidlelijk waar deze moer geschikt voor is.

http://www.moerenbout.nl